Benieuwd hoe jouw Superstars ontstaan zijn? Lees het hier!

× Oeps! Er zijn geen sneakers gevonden die matchen met je gestelde filters!

Adidas Superstar Dames


 

Adidas Superstar Dames

 

adidas superstar dames


Adidas Superstar Dames: de jaren ’60

Adi Dassler was Adidas gestart als een bedrijf dat innovatie en ontwerp van schoenen hoog in het vaandel had staan.

Het feit dat Adidas een Duits bedrijf is, en het gegeven dat basketbal in Europa in die tijd nog echt een ondergeschoven kindje was, zorgden ervoor dat er allerlei schoenen op de markt kwamen die daadwerkelijk voor sport of werk gebruikt konden worden.

Bijvoorbeeld voor wintersport en wandelen. Maar basketbalschoenen kwamen eigenlijk niet in de plannen voor.


 

adidas superstar dames


Maar hoe is dan de Adidas Superstar Dames ontstaan?

50 jaar geleden maakte Adidas nog helemaal geen basketbalschoenen, dat was pas in 1964. Maar als je wat verder gaat graven, dan vind je nog heel veel interessante informatie over de Adidas Superstar Dames.

Dan moet je je ook beseffen dat in die tijd in Duitsland nog veel Amerikaanse aanwezigheid was. En dat betekende dat Amerikaanse troepen graag hun favoriete sport beoefenen, in bijvoorbeeld de Trainingsstiefel uit 1949. En de hoge Adidas allround trainingsschoen uit 1960 werd ook verkocht als de Allround basketbalschoen, rond 1961.


Leren schoenen waren in die tijd zeldzaam als het gaat om basketbalschoenen. Het is dan ook aan de Amerikanen te danken dat het leer zijn intrede heeft gedaan met betrekking tot de basketbalschoenen van Adidas.

Men zegt dat Chris Servern, die samen met zijn broer de importeur was voor Adidas in Amerika, hierin een belangrijke rol heeft gespeeld.


Rond 1965 was daar ineens de Supergrip, een schoen die gemaakt leek voor basketbal. Hierin is al duidelijk het silhouet van de Adidas Superstar Dames te herkennen. Vrijwel tegelijkertijd bracht Adidas het model Promodel op de markt, ook wel Pro Model genoemd, blijkbaar afhankelijk van diegene die op dat moment de schoen in de catalogus verwerkte, en/of de naam op de schoenendoos schreef….


adidas superstar dames jaren 70


adidas superstar dames jaren 70


Schoenen werden in die tijd echt gemaakt waarvoor ze bedoeld waren, en functie was daardoor veel belangrijker dan de vorm. Dus als er nieuwe materialen of technologieën ontdekt werden, werden die zo snel mogelijk toegepast in de nieuwe schoenen. Adidas was al aan het experimenteren met versterkte teenstukken, met name vanwege de ervaringen met tennisschoenen, waarbij de neus regelmatig over de baan sleept. In die tijd ontstond ook de Adidas Tennis, met rubberen teenstukken, en ook de Tom Okker cultschoen had een soortgelijke rubberen neus.


In een Franse catalogus uit 1968 is al te zien hoe de Adidas Superstar Dames legende aan het ontstaan is. Hierin zien we een illustratie van de Supergrip met de welbekende rubberen neus. Deze waren met name te vinden in de categorieën handbal en volleybal. En de kenner herkent hier uiteraard al de huidige Adidas Superstar Dames in. Toen de leren Adidas Superstars met ook een leren neus daadwerkelijk zijn intrede deed, allereerst getest door elite-atleten in 1969, had deze alle technische snufjes van de Supergrip in zich. Zacht leer en een zachte voering, aan te passen ondersteuning voor de voetboog en een extra groot hielstuk en dergelijke waren Unique Selling Points. Maar het écht unieke aan de schoen was toch de rubberen neus, die bescherming moet bieden tegen het slepen over bijvoorbeeld het basketbalveld. De ribbels op de neus zijn waarschijnlijk toegevoegd om het ontwerp nog wat meer te onderscheiden van de andere modellen.Omdat basketbal toentertijd vooral werd gespeeld op canvas en rubber, was een bedekte teen al vaker vertoond, omdat anders de basketbalschoenen vrijwel direct versleten waren. Maar een rubberen kap over het toch al vrij goed beschermende leer, was iets totaal nieuws.

Adidas Superstar Dames: de jaren ‘70

In de jaren 70 werden de Superstar en Promodel steeds meer verkocht, terwijl ze toch echt niet goedkoop waren. De schoen werd ook gedragen door topspelers zoals George Irvine, George Gervin, Rick Barry en Bob Verga. Kareem Abdul-Jabbar werd echter het gezicht van de Adidas Superstar Dames, toen hij een reclamedeal met Adidas sloot in 1976. Bepaalde uitvoeringen en bepaalde kleurstellingen waren echter alleen voorbehouden aan de professionals, dus als gewone mensen deze modellen wilden bemachtigen, was dat uitgesloten. En dat moment ontstond eigenlijk al een soort collector’s item cultus, ruim voor de dagen van het internet uiteraard.


adidas superstar dames jaren 70


adidas superstar dames jaren 70


Adidas staat echter nooit stil, want de sport veranderde ook continu en Adidas zorgde er dus voor dat ze bij bleven in ontwikkelingen. Het dynamische spel, de intrede van de dunk en meer snelheid in de sport paste uitstekend bij de nieuwe flamboyante Superstars. En het feit dat Adidas een grote sponsor was van het basketbal in Amerika, zorgde ervoor dat ze uiteraard bij moesten blijven met de nieuwste modellen en de nieuwste technische innovaties.


Zo werd het logo op de achterkant vervangen door een ingenaaide versie zodat het logo beter zichtbaar bleef. De Americana’s die in 1971 geïntroduceerd werden, waren weer een grote stap voorwaarts. Een ademende, briljante schoen waarbij de rubberen neus was vervangen door een suède kapje en die de patriottische kleuren blauw en rood had.


In 1974 zag de Half Shell het licht. Deze schoen was zeer zeldzaam eigenlijk al direct vanaf het begin, net als zijn zus de Promodel Half Shell. Maar de meer traditionele Superstar en Promodel varianten, met gouden Adidas logo op de tong, waren veel te zien in de catalogi uit 1978.


Rond 1976 debuteerde de Superstar II, op de markt gebracht als een afgeleide van de Promodel II. Deze suède variant bleef op de markt tot rond 1979. In dat jaar introduceerde Adidas een premium geprijsde klassieker, de Top Ten, met als testpanel 10 Topprofessionals die eerder de Superstar en Promodel droegen. Normaliter zou het Superstarverhaal hiermee ten einde zijn, ware het niet dat er zoiets als retro ging ontstaan…

Adidas Superstars Dames: de jaren ’80

In 1980 zagen we in de catalogi een licht gemodificeerde versie van de Superstar ontstaan, die de klassieke lijnen had behouden, maar die vilten of lederen strepen op de zijkant hadden en een ietwat veranderde vorm. Deze leek wat meer geënt te zijn op het Amerikaanse publiek met een iets bredere leest vergeleken met het smallere origineel. Deze versie wordt door puristen gezien als de definitieve editie. Dit was ook de tijd dat de geleidelijk aan zich ontwikkelende hiphopscene in New York de Adidas Superstar Dames ontdekte voor hun look. Door de bad-boy uitstraling van de neus, maar vooral door het feit dat dit een exotische schoen was uit de hele andere wereld Europa, waren deze sneakers veel cooler natuurlijk dan de standaardschoenen uit eigen land. Adidas had gewoon veel meer prestige.


In deze tijd werd de Adidas Superstar Dames ook daadwerkelijk de Shell Toe (schelpteen) genoemd. Waar overigens de naam Superstar vandaan komt weet eigenlijk niemand meer. In deze jaren werd de productie van de Superstar verplaatst naar Hongarije, waar eerder Frankrijk de grote producent van deze schoenen was geweest. Maar om de productie aan te kunnen moest een deel verplaatst worden naar Oost-Europese landen zoals Hongarije en Tsjechoslowakije.


In de South Bronx werden de Adidas Superstar Dames vooral gedragen door pioniers en trendsetters, die de schoen een waardigheid gaven. Zodoende werd het normaal om in het straatbeeld Superstars te zien verschijnen, terwijl het van origine toch echt een sportschoen is. En terwijl de Promodel in 1981 nog altijd wordt aangeprezen als een basketbalschoen, werd de Superstar verbannen naar de Indoor Court sectie van de catalogus. Dus de sportdagen van de Adidas Superstar Dames waren geteld, maar zoals we nu weten was dat helemaal niet zo erg, aangezien de schoen een geheel nieuw leven heeft gekregen. En op zoek naar het ultieme profiel voor de hiphoppers, werden de zogenaamde bad-boys op hun wenken bediend met het nieuwe design. Met wat oversized veters erin, uiteraard niet geknoopt, was de hiphoplook compleet.


Op dat moment speelde de toekomstige legende Michael Jordan ook al op Promodel schoenen van Adidas, zoals de foto’s van een basketbalspelende Michael Jordan op Laney High School bewijzen. En in die tijd was Michael Jordan dus nog echt een Adidas fan!


adidas superstar dames jaren 80


adidas superstar dames jaren 80


In die jaren werd de Adidas Superstar Dames echt een stijlicoon. De Superstar verbond verschillende culturen en verschillende groeperingen. In de kleuren wit/zwart, wit/blauw, wit/rood, wit/groen en wit/wit was de Superstar een echte bestseller. En ondanks dat ze niet zo duur waren als hun technisch geavanceerdere broertjes en zusjes, waren ze toch prijzig genoeg om exclusief te blijven. En uiteraard kent iedereen de verhalen wel van Run DMC en hun specifieke Adidas Superstar collectie. Dus de Adidas Superstars deden toen ook definitief hun intrede in de rap-wereld.


adidas superstar dames jaren 80


Intussen floreerde de verkoop en de status van de Superstar in Japan ook gigantisch, geholpen door een exorbitante prijs vanwege hun buitenlandse, Europese status. Ook in de jaren 80 kostten ze nog steeds een fortuin. Maar dankzij onderhandelingen over de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Japanse yen en de Duitse mark, ontstond er een prijsdaling van liefst 70%, wat maakte dat de schoen voor veel Japanners een beetje dichterbij kwam.


In Tokio werd de Superstar een enorm collector’s item, in eerste instantie bij skateboarders, DJ’s en journalisten. En omdat deze mensen op zoek waren naar authenticiteit, ging het dan met name om Superstars die in Frankrijk gemaakt waren, zoals de zwarte leren versies met de contrasterende witte neus. Ook in de surf-scene werden de Superstars ineens populair, zeker toen ze opdoken in allerlei reclames. En zelfs in Londen werden de schoenen ineens overal gezien, zelfs in chique exclusieve clubs, waar je vroeger met sneakers echt niet aan hoefde te komen.

Adidas Superstar Dames: de jaren ’90

De Old-School beweging zette zich voort in de jaren 90, maar dan nog een stuk duidelijker. In die jaren kwamen de Beastie Boys opzetten, dragers van Adidas Superstars van het eerste uur. Op een aantal van hun platenhoezen zijn dan ook Adidas Superstars te bewonderen.


Rond 1990 is de Superstar II geboren (gevolgd door een Promodel II), met zijn gewijzigde vorm, Aziatische status en extra voering. Gedurende het decennium en in het volgende was het wereldwijd een bestseller in de grote ketens. Maar in de vroege jaren ’90 waren er ook nog steeds verschillende versies die in China en Korea gemaakt werden, die nog lijken op de vorm van de jaren ‘80.


adidas superstar dames jaren 90


Toen de voormalige Nike-medewerkers Peter Moore en Rob Strasser in 1989 aankwamen bij Adidas om de dingen op te schudden, wilden ze maar wat graag nieuwe trendsetters creëren en bovendien modellen maken die de naam Adidas Equipment recht zouden doen. In 1992 werd daarom een vroege versie van de Adidas Originals Superstars gecreëerd om de honger naar klassiekers op straat te stillen, met daarin subtiele lifestyle-aanpassingen.


Bijvoorbeeld zwarte Superstars met witte strepen en een paar andere bijzondere, maar zeer aantrekkelijke suède-edities die voor buitenlandse markten gemaakt werden. In Japan kwamen er Superstars met Amerikaanse stadsnamen, die met staal versterkte neuzen hadden. En in 1993 nam de Superstar Phoenix het voortouw met betrekking tot het beschermingsaspect van de Adidas Superstars.


adidas superstar dames jaren 90


In de skateboard-scene ontstonden nieuwe culthelden. En ondanks de opkomst van typische skatemerken en het anti-establishment denken, werd de in Duitsland ontworpen Superstar een topper in foto’s en video’s. De Adidas Superstar stond te boek als een van de top tien skateschoenen aller tijden in een magazine van begin 2000.


Top skaters als Kareem Campbell, Keith Hufnagel, Carlos Kenner, Mike Carroll, Joey Bast, Drake Jones, Chris Hall en Mark Gonzales skaten toen in de Superstar en Promodel en profiteerden van de extra levensduur en bescherming van de teen. Het hielp dat de topstad op het gebied van skate-innovatie, San Francisco, de bakermat was van een aantal baanbrekende Adidaswinkels.


In 1996 richtte Adidas zich meer op de skatemarkt, met advertenties in de skatepers met Josh Kalis. Toen Adidas Superstar Dames dragers zoals Gonz en Quim Cardona een contract tekenden met Adidas, werd de connectie met de cultuur pas echt commercieel gemaakt. Vreemde varianten verschenen, zoals de ongewone dubbelkleurige Canvas Super Modified versie van de shell toe in 1997.


adidas superstar dames jaren 90


De 1997 Originals catalogus, compleet met een skatemove op de cover, bevat een aantal ambitieuzere versies van klassiekers. Zoals Superstars van canvas en leer en de terugkeer van de Ultrastar.


adidas superstar dames jaren 90


adidas superstar dames jaren 00


In de jaren negentig kwam de aanwezigheid van de Adidas Superstar nog sterker op. Er kwam een Superstar Metal (niet een voor de puristen) die werd aangeboden met vele glanzende metalen oogjes en er kwam een variant zonder metaal. Maar zelfs rond de eeuwwisseling basketbalden nog steeds veel mensen op de schoen die in 1969 het licht zag. Dat is wat je noemt serieus uithoudingsvermogen.

Adidas Superstar Dames: de jaren ‘00

Ondanks dat de nieuwe eeuw progressie in het vooruitzicht stelde was de obsessie met retro nog verre van geluwd, wat betekende dat de heruitgegeven schoen opnieuw zeer populair werd. De favoriet van je grote broer of oudere neef was nu ineens de schoen van de jongere generatie door een aantal slimme marketingtrucs door merken of modellen cult te noemen.  Degenen die op zoek zijn naar shell toes kunnen sommige Superstar II’s nemen. Of een rood/blauw gestreepte versie als eerbetoon aan de Americana…


In 2001 werd Adidas Originals officieel gelanceerd als een afsplitsing van het merk. Binnenkort zouden de mensen die klaagden over de veranderingen in kwaliteit, pasvorm en design iets hebben om naar uit te kijken, tenminste als ze bereid waren ervoor in de rij te gaan staan.


Op het veld vervingen de Superstar 2G en Promodel 2G de Superstar Supreme en dit werden de favoriete schoenen van veel toekomstige legendes (onder andere LeBron James) tijdens hun middelbareschooldagen. Van alle Adidas Superstars, die door atleten sowieso al vaak worden geroemd vanwege hun formidabele comfort, wordt de Superstar 2G beschouwd als een van de mooiste basketbalschoenen van de vroege jaren 2000. Met veel elementen die aanwezig zijn in verschillende andere modellen door de tijd heen.


Op 30 oktober 2002 is Jam Master Jay van Run-DMC overleden. Om zijn bijdrage aan de cultuur en de blijvende populariteit van de Adidas Superstars te markeren, heeft Adidas het begin van 2003 de JMJ Ultrastar uitgegeven, waarvan de opbrengsten naar de Jam Master Jay Foundation gingen.


Nigo begreep in het begin van de jaren 80 de kracht al van de Adidas Superstar Dames, nog voordat hij zijn A Bathing Ape-merk lanceerde in 1993. Tien jaar later werd tot de ontwikkeling besloten van de Adidas A Bathing Ape-collectie van Superstars en Superskates. Alles was premium: de kwaliteit, de maatverpakking, de zorgvuldige marketing en lage, heel lage aantallen. Dit was een retro affaire pur sang, in navolging van Nigo’s scherpe oog voor wat de Superstar de Superstar maakte.


De Super Ape Star gebruikte het oorspronkelijke harde leer in plaats van het leer dat destijds werd gebruikt, verhoogde de hak een beetje en gebruikte een vanillekleurige verf in de rubber teen om het effect van een vintage paar te reproduceren. Verkocht via streng geselecteerde winkels wereldwijd, veroorzaakten de schoenen lange wachtrijen – een buiten Azië zeldzaam gezien iets voor schoeisel – en een hoog doorverkooppercentage voor degenen die niet bereid waren om op straat te slapen of het alarm vroeg te zetten. Met het projectlogo, “Het respect is wederzijds”, blijft de Adidas BAPE-versie zuiver in zijn organische creatie, nauwgezette uitvoering en is het een echt meesterwerk.


 

adidas superstar dames jaren 00


Een zorgvuldige introductie van stijliconen zou volgen. De fabelachtige half shell zou ook een heruitgave krijgen en Adidas Skateboarding, dat een groter marketingbudget kreeg onder het nieuwe Originals-label, maakte de weg vrij voor Mark Gonzales om zijn eigen Superstar te krijgen. Maar na de Super Ape Star, was het duidelijk dat de aankomende 35e verjaardag van de Superstar een uitgelezen kans zou zijn om een ​​nog sterker statement te maken.


In 2005, om de 35ste verjaardag van de Adidas Superstar Dames te markeren, gebaseerd op het principe dat de schoen in 1970 op de markt kwam, werd het ambitieuze Superstar 35-programma gelanceerd. Dat wil zeggen 35 jaar, 35 schoenen. Het begon met fanatiekelingen die op 31 december 2004 buiten op de Consortium-serie stonden te wachten, voor een handvol uitgekozen boetiekshops. Beperkt tot maar 300 paar van elk, was het logisch dat het # 1-paar voor Adi Dassler zelf was, met zijn gezicht op de hiel van deze reproductie van een echt Adidas-origineel.


De Consortium zou worden gevolgd door een Expression Series, beperkt tot 4.000 paar van elk en het gebruik van het Superstar I-silhouet. Daarna kwam de Music Series, beperkt tot 5.000 paren van elke Superstar I, met Run-DMC, Ian Brown, Red Hot Chili Peppers, Roc-a-Fella, Underworld, Bad Boy en Missy Elliott. De Superstar II vorm zou worden gebruikt als basis voor een Cities Series en een Anniversary Series. Dat bracht het aantal inmiddels op 34 schoenen.


De Adidas Superstar Dames # 35 is een hele zeldzame schoen. Deze werd nauwelijks gemaakt en nooit in de handel gebracht. Handgemaakt geheel van leer tot aan de schelp en buitenzool, werd de Superstar gepresenteerd in een vergulde leren kist die ook een pluche reinigingsset omvatte. Dit was de ultieme luxe en een grote teleurstelling voor iedereen die de laatste maanden bezig was geweest de andere 34 edities te verzamelen ?


In de afgelopen jaren, is de Adidas Superstar Dames gekte aangewakkerd door het post-Superstar 35-effect. De Superstar Vintage en een Promodel Vintage hebben een bredere oplage gekregen en de offwhite versies gebaseerd op Nigo’s ontwerp, worden vaak gebruikt om retroversies in ere te herstellen.


De samenwerking is nu de norm geworden in een wereld van limited-editions en dit heeft tot een explosie geleid van de collector’s cultuur. In 2008 zou Adidas Originals een ontbrekend stuk van het Superstar-verhaal opleveren. Een reproductie van de in Frankrijk gemaakte jaren ‘80-vorm, toepasselijk Superstar 80’s genaamd, compleet met viltstrepen.


Is het dan fair om te zeggen dat dit het grootste sneakerontwerp aller tijden is? Absoluut. Het is niet alleen de verkoopaantallen die ertoe doen, het gaat om de impact die een eenvoudige schoen op de cultuur kan hebben.


adidas superstar dames jaren 00


Sneakerwijzer Bestsellers

Dames
Hele Fraaie Air Max 90 Zwart Dames
Mooie Nike Huarache Grijs Vrouwen

Heren
Heel Veel AM 2017 Voor Heren
Nike 90 Air Max Heren