De opmars van de ecosneaker. Deel 1: Adidas


De sneakers die je draagt hebben een impact op het milieu. Vooral door de materialen die worden gebruikt en de productiemethoden die worden toegepast.

Bijna alle grote sneakermerken zijn de laatste jaren daarom volop bezig met het ontwikkelen van milieuvriendelijke schoenen. En elk merk hanteert daarbij een eigen aanpak.

In een reeks artikelen kijken wij naar de visies en werkwijzen van verschillende sneakermerken op het gebied van duurzaamheid. Vervolgens lichten we er een aantal bijzondere ecosneakers uit.

In dit eerste deel: het succes van de Adidas ecosneaker.

 


 

Visie Adidas: alleen nog maar gerecycled plastic

Onder de grote sneakermerken is Adidas al enkele jaren voorloper op het gebied van duurzaamheid. Het Duitse merk komt regelmatig met innovatieve technologieën die bijdragen aan milieuvriendelijke schoenen.

Adidas wil in 2024 helemaal geen gebruik meer maken van nieuw plastic. Niet in sneakers, maar ook niet in kantoren, winkels en distributiecentra. Een besparing van zo’n 36.000 kilo plastic per jaar.

Als het aan Adidas ligt, lopen we in de toekomst dus allemaal op gerecycled plastic. En dat is niet zomaar een kreet, blijkt onder andere uit de Adidas Parley sneakers.

 


 

Video Adidas Parley sneakers

 


 

Adidas ecosneaker 1: UltraBoost Parley

Boyan Slat is bezig om de plastic soep uit de oceaan te vissen. Adidas is in samenwerking met milieuorganisatie Parley for the Oceans ondertussen bezig om ervoor te zorgen dat die plastic soep niet nog groter wordt.

Dit doen ze door plastic afval langs kustlijnen te verzamelen en dit gerecycled in nieuwe schoenen terug te brengen. Zo ontstond in 2017 voor het eerst de Adidas UltraBoost Parley.

Elk paar UltraBoost sneakers voorkomt dat zo’n 11 plastic flessen in de oceaan terechtkomen, aldus Adidas.

Inmiddels zijn er al verschillende versies van deze Adidas ecosneaker op de markt en Adidas is niet van plan te stoppen met dit project. Integendeel.

Begin dit jaar liet Adidas weten dat er wereldwijd al een miljoen sneakers van gerecycled plastic waren verkocht. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen maar stijgt.

 

 


 

Afbeeldingen Adidas Parley sneakers

Adidas ecosneaker

 

Adidas ecosneaker

 

Adidas ecosneaker

 

Adidas ecosneaker

 


 

Visie Adidas: kwalitatieve, duurzame sneakers

Adidas hecht in zijn aanpak veel waarde aan het minimaliseren van afval door te recyclen. Andere belangrijke factoren zijn een duurzaam land-, water- en energieverbruik en dierenwelzijn.

Adidas verliest daarbij nooit de kwaliteit uit het oog. Kwalitatieve sneakers die langdurig voldoen aan de performance wensen van klanten gaan lang mee. En ook dat is duurzaamheid.

Kortom, Adidas kijkt naar het hele plaatje. Van grondstoffen tot het moment dat de sneaker zijn beste tijd heeft gehad.

 


 

 


 

Adidas ecosneaker 2: Stan Smith van Stella McCartney

Volgens de Britse ontwerpster Stella McCartney is het verschil tussen echt leer en nepleer eigenlijk niet te merken. Niet qua gevoel en niet qua uiterlijk.

Om dierenlevens te redden, heeft ze daarom de allereerste ‘vegan’ Adidas Stan Smith ontworpen. Dus zonder dierlijke materialen.

Kleuren op de achterkant zijn bordeauxrood, zwart en marineblauw. Op de rechterschoen staat het welbekende portret van Stan Smith. De linkerschoen is voorzien van Stella McCartney.

Verder verschilt deze ‘vegan’ versie niet zo gek veel van de originele leren Stan Smith. Dus: kwaliteit zoals je gewend bent van de Stan Smith, maar dan milieuvriendelijker.

 

Adidas Stan Smith Dames

Adidas Stan Smith Heren

Adidas Stan Smith Meisjes

Adidas Stan Smith Jongens

 


 

Afbeeldingen Adidas Stan Smith “Stella McCartney”

Adidas ecosneaker

 

Adidas ecosneaker

 

Adidas ecosneaker

 

Adidas ecosneaker

 


 

Video Adidas Ecosneaker Stan Smith “Stella McCartney”

 


 

Over Jelle

Jelle de Bont. Schriftelijk sterker dan mondeling. Gelukkig ben ik schrijver. Ik schrijf het liefst op reis. Of in mijn eigen bibliotheek (die ik nog niet heb). Favoriete sneakers: mijn lage All Stars.