Je sneakers in de fik: Nike, Colin Kaepernick en andere controversiële sneakers


Eerlijk gezegd kunnen wij ons er maar weinig bij voorstellen: als protest je favoriete sneakers verbranden. Toch is dat precies wat er de afgelopen weken in de Verenigde Staten van Amerika gebeurde, toen Nike hun nieuwe Just Do It-campagne lanceerde. De 30ste alweer, met dit jaar de American Footballspeler Colin Kaepernick als gezicht van de campagne.

Dat deze sporter door Nike is gevraagd, is hetgeen wat bij enkele honderden Amerikanen – bijna letterlijk – de vlam in de pan deed slaan. In 2016 raakte Colin Kaepernick namelijk in opspraak, toen hij knielde voor het Amerikaanse volkslied (in plaats van op te staan) en zich kritisch uitliet over het racisme en politiegeweld tegen zwarte burgers.

 


 

Als ze maar over je schrijven

Nike lijkt zich niets aan te trekken van alle ophef. Er zijn immers ook een heleboel mensen die de keuze voor Colin Kaepernick wél toejuichen. Bovendien heeft het merk zich hiermee weer goed onder de aandacht weten te brengen van de wereldpers. En daar doen ze het uiteraard ook wel een beetje voor…

 


 

Bijzondere moves van sneakermerken

Het is overigens niet voor het eerst dat een sneakermerk in opspraak komt met controversiële sneakers. We weten allemaal dat je met het juiste paar sneakers een duidelijk statement kunt maken, dus het zal geen verrassing zijn dat ook merken en beroemdheden hier geregeld gebruik van maken. Hoog tijd dus om wat opvallende – en zelfs controversiële – sneakers in de spotlights te zetten!

 


 

Was New Balance de trendsetter?

Het is niet voor het eerst dat boze fans hun sneakers op de brandstapel zetten. In 2016 haalde New Balance zich soortgelijke reacties op de hals, nadat uit mediaberichten bleek dat New Balance-directeur Matt LeBretton een Trump-supporter was. Sneakers belandden in de vuilnisbak of werden – net zoals Nike nu overkwam – als protest in de fik gestoken.

 

Doet het jou ook een beetje pijn als je deze sneakers in rook op ziet gaan? Geen zorgen, New Balance is nog steeds alive en kicking. Met genoeg keuze uit mooie sneakers.

 

New Balance Dames

New Balance Heren

New Balance Meisjes

New Balance Jongens

 


 

De opvallende aanpak van Adidas

Sneakermerk Adidas houdt ook wel van een beetje media-aandacht. Zij zoeken echter niet de problemen op met controversiële sneakers, maar komen wel met bijzondere acties op de proppen.

Vorig jaar maakte Adidas bekend dat hun nieuwe sneaker Futurecraft 4D door middel van 3D-printtechnieken gemaakt zou gaan worden. En dan niet een aantal limited edition exemplaren, maar gewoon in massaproductie.

 

 

Een andere opvallende actie van Adidas is de OV-sneaker. Enkel te gebruiken (en te koop) in Berlijn, maar daarmee krijg je een jaar lang toegang tot het Berlijnse openbaar vervoer. Dit door een ingebouwde ov-chipkaart met daarop een jaarabonnement.

controversiële sneakers

Helaas is de Adidas EQT Support 93/Berlin maar in een oplage van 500 stuks gemaakt, maar hetzelfde model koop je (zonder chipkaart en in verschillende kleuren) wél gewoon via Sneakerwijzer!

 

Adidas Equipment Dames

Adidas Equipment Heren

Adidas Equipment Meisjes

Adidas Equipment Jongens

 


 

Controversie en innovatie bij Nike

Tot slot gaan we nog even terug naar Nike. Dit merk kon in 2013 ook al op een storm van kritiek rekenen, toen zij voor rapper Jay-Z een speciale uitvoering van hun Nike Air Jordans had gemaakt. Hiervoor waren verschillende exotische soorten leer gebruikt, waaronder dat van pythons, alligators, hagedissen en olifanten. En hoewel de handel in deze huiden niet illegaal is, werden deze bijzondere sneakers niet door iedereen lovend ontvangen.

Gelukkig komt Nike ook regelmatig met innovatieve en soms controversiële sneakers die wel bij een breder publiek in de smaak vallen. Eind 2016 waren daar eindelijk de langverwachte zelfstrikkende Nike-sneakers: de Nike HyperAdapt 1.0.

 

 

Niet dat het heel makkelijk is om een paar van deze zelfstrikkende sneakers in handen te krijgen. Ze zijn enkel verkrijgbaar via de Nike SNKR-app of te koop in slechts een paar winkels wereldwijd. Maar ook, voor de heren althans, via Sneakerwijzer, check ze hier!

 

Nike HyperAdapt Heren

 

En sowieso kun je via Sneakerwijzer al die andere fantastische Nikes bestellen. (Behalve dan die op maatgemaakte Nike Air Jordans van Jay-Z…)

 

Nike Dames

Nike Heren

Nike Meisjes

Nike Jongens

 


 

Heb jij controversiële sneakers in de kast staan?

Wij zijn heel erg benieuwd naar wat jij vindt van alle controversie die af en toe rondom sneakers en sneakermerken ontstaat. Beïnvloedt het je en wil je een tijdje even niet gezien worden met een bepaald paar sneakers aan je voeten? Of is het juist een reden om wel die controversiële sneakers te kopen?

Deel met ons jouw bijzondere sneakers op onze social media kanalen.

Je vindt Sneakerwijzer op Facebook en Instagram.

 


 

Over Laura

Laura is (tekst)schrijver, maar ook wereldreiziger. En zij is van mening, dat je met een paar gave sneakers aan je voeten de hele wereld aankunt! Ze heeft het immers zelf uitgeprobeerd…