De opmars van de ecosneaker. Deel 2: Nike


De sneakers die je draagt hebben een impact op het milieu. Vooral door de materialen die worden gebruikt en de productiemethoden die worden toegepast.

Bijna alle grote sneakermerken zijn de laatste jaren daarom volop bezig met het ontwikkelen van milieuvriendelijke schoenen. En elk merk hanteert daarbij een eigen aanpak.

In een reeks artikelen kijken wij naar de visies en werkwijzen van verschillende sneakermerken op het gebied van duurzaamheid. Vervolgens lichten we er een aantal bijzondere ecosneakers uit.

In het eerste deel hadden we het over Adidas. In dit tweede deel: de filosofie achter de Nike ecosneaker.

 


 

Nike Dames

Nike Heren

Nike Meisjes

Nike Jongens

 


 

Nike ecosneaker: more performance, less waste

Bij Nike staat performance altijd centraal. Elk greintje energie, elke milligram materiaal en elke fractie van een seconde doet ertoe in de sportwereld.

Tegelijkertijd is Nike zich heel erg bewust van de impact op het milieu. En daarom eist Nike veel van zijn innovaties. Om sporters optimaal te ondersteunen en om de wereld zo min mogelijk te belasten.

De vraag die ze zich bij Nike daarom stellen: hoe maken we high performance sneakers die ook nog eens op een duurzame en verantwoorde manier tot stand komen?

 


 

Video Nike ecosneaker

 


 

Nike Grind: maximaal hergebruik

Bij Nike Grind draait het allemaal om hergebruik. Verouderde materialen een nieuw leven geven. Want we produceren met zijn allen veel te veel afval.

Van oude schoenen en plastic flesjes tot restjes katoen die in het eigen productieproces overblijven… Nike ziet er waarde in.

Inmiddels wordt in 75% van alle Nike kleding en schoenen gerecycled materiaal gebruikt. Maar ook gebruikt Nike het voor ondergronden van sportvelden en atletiekbanen.

Nike stimuleert mensen dan ook om hun oude schoenen niet weg te gooien, maar terug te geven aan Nike. Dan maken ze er daar weer iets nieuws en bruikbaars van.

 

Nike ecosneaker

 


 

 


 

Nike Flyknit: minimaal materiaalgebruik

Nike noemt de Flyknit de lichtste, sterkste en meest aanpasbare Nike sneaker ooit gemaakt. Daarmee biedt deze Nike ecosneaker sporters de allerbeste ondersteuning, stretch en ventilatie.

Nike gebruikt alleen wat echt nodig is en voorkomt hiermee miljoenen kilo’s extra afval. 60% minder afval, vergeleken met sneakers die op traditionele manieren worden gemaakt.

Ze weten er bij Nike ook altijd weer iets moois van te maken. Daarom wordt deze methode niet alleen toegepast in sportschoenen, maar ook in lifestyle sneakers.

In combinatie met het gerecyclede materiaal van de Grind-technologie wordt de Nike ecosneaker steeds milieuvriendelijker.

 

Nike ecosneaker

 


 

Nike Flyknit Trainer Dames

Nike Flyknit Trainer Heren

 


 

Afbeeldingen Nike ecosneaker Grind en Flyknit

Nike ecosneaker

 

Nike ecosneaker

 

Nike ecosneaker

 

Nike ecosneaker

 


 

Over Jelle

Jelle de Bont. Schriftelijk sterker dan mondeling. Gelukkig ben ik schrijver. Ik schrijf het liefst op reis. Of in mijn eigen bibliotheek (die ik nog niet heb). Favoriete sneakers: mijn lage All Stars.