De opmars van de ecosneaker. Deel 3: Reebok


Ben jij je bewust van de impact van jouw favoriete paar sneakers op het milieu? Grote kans dat die impact groter is dan je in eerste instantie denkt.

Laten we maar meteen zeggen waar het op staat: de productie van een standaard paar sneakers gaat gemiddeld genomen gepaard met een uitstoot van 13,6 kg CO2.

Hoeveel dat is? Ongeveer net zo veel als wanneer je een lamp van 100 watt een week laat branden. Of als je een week flink veel uitademt.

En dat is dus slechts één paar sneakers. Bedenk dan even dat er per jaar wereldwijd ongeveer 20 miljard paar schoenen worden verkocht.

 


 

Sneakers zijn niet best voor het milieu…

Sneakers hebben voornamelijk door de gebruikte materialen en het veeleisende productieproces zo’n hoge CO2-footprint.

Neem bijvoorbeeld leer. Voor het looien van leer heb je immense hoeveelheden water nodig. Bovendien blijft er in het proces een hoop vloeibaar en vast afval achter.

Tel daarbij op dat leer vooral van koeien afkomstig is en dat de rundvleesindustrie verantwoordelijk is voor een enorme hoeveelheid ontbossing en CO2-uitstoot.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de impact van die rubberen zool en de plastic onderdelen op jouw sneakers.

Belangrijk is ook waar de sneakers zijn gemaakt. Het merendeel van alle sneakers wordt in China geproduceerd. Fabrieken daar maken vooral gebruik van fossiele brandstoffen.

 


 

 


 

Nieuwe trend: ecosneakers

Over het algemeen zijn sneakers dus niet echt milieuvriendelijk. Maar daar komt de laatste tijd verandering in. Alle grote merken voelen de verantwoordelijkheid om meer ecovriendelijke sneakers te produceren. Consumenten vragen er ook steeds nadrukkelijker om.

Zo is Nike volop bezig met het recyclen van oude schoenen en restmateriaal uit het productieproces. Adidas gebruikt plastic afval uit de oceaan om nieuwe schoenen te maken.

Ook Reebok doet mee. En wel op een hele bijzondere wijze. De nieuwe Reebok ecosneaker is namelijk gemaakt van biologisch katoen en mais.

Mais?

Inderdaad. Mais.

 


 

Reebok ecosneaker: Cotton + Corn

Afgelopen zomer verscheen de Reebok NPC UK Cotton + Corn. Het bovenwerk is gemaakt van 100% katoen. De zool van een maissubstantie als vervanger van plastic.

De Reebok Cotton + Corn presteert en voelt als elke andere sneaker, aldus Reebok. En ook de verkoopprijs is gelijk aan de originele Reebok sneakers.

Alleen is deze dus een stuk duurzamer. Of zoals ze bij Reebok zeggen: “Made from things that grow.”

Hoewel de sneakers niet geschikt zijn om mee te gaan hardlopen, voldoen ze prima als alledaagse schoenen.

 


 

Wereldwijd succes: Reebok Cotton + Corn

Helaas zijn de Cotton + Corn NPC’s wereldwijd al lang uitverkocht.

Gelukkig hebben we bij Sneakerwijzer nog wel een aantal andere mooie Reebok NPC modellen voor je:

 

Reebok NPC Dames

Reebok NPC Heren

 


 

Totstandkoming van de Reebok Cotton + Corn

Deze Reebok ecosneaker kwam niet zomaar tot stand. Er is 5 jaar lang hard aan gewerkt om de schoen zowel duurzaam als aantrekkelijk te maken.

Bij Reebok dachten ze in eerste instantie aan sneakers gemaakt van gerecycled materiaal. Maar als je plastic of rubber hergebruikt, zit je nog steeds met die materialen opgescheept. Hoe krijg je die nou helemaal uit het productieproces?

En zo kwamen ze met het idee om sneakers te maken van natuurlijke producten. Ook omdat ze het liefst petroleum – nodig voor het maken van synthetische rubber en schuimdemping – uit het productieproces wilden halen.

Het idee was om de Reebok Cotton + Corn biologisch afbreekbaar te maken. Dat is nog niet gelukt. Maar Reebok werkt aan een versie van deze sneaker die composteerbaar is.

 


 

Afbeeldingen van deze Reebok ecosneaker

Reebok ecosneaker Cotton + Corn

 

Reebok ecosneaker Cotton + Corn

 

Reebok ecosneaker Cotton + Corn

 

Reebok ecosneaker Cotton + Corn

 

Reebok ecosneaker Cotton + Corn

Reebok ecosneaker Cotton + Corn

 

Reebok ecosneaker Cotton + Corn

 

Reebok ecosneaker Cotton + Corn

 

Reebok ecosneaker Cotton + Corn

 


 

Video’s van deze Reebok ecosneaker

Reebok NPC UK Cotton + Corn

 

 

 


 

Over Jelle

Jelle de Bont. Schriftelijk sterker dan mondeling. Gelukkig ben ik schrijver. Ik schrijf het liefst op reis. Of in mijn eigen bibliotheek (die ik nog niet heb). Favoriete sneakers: mijn lage All Stars.