× Oeps! Er zijn geen sneakers gevonden die matchen met je gestelde filters!

Nike Cortez Dames


Nike Cortez Dames


nike cortez dames


De geschiedenis van de Nike Cortez Dames

De Nike Cortez Dames was de eerste schoen die Nike gecreëerd heeft voor de atletiekbaan, al in 1972. Hierdoor is de Nike Cortez Dames een hele belangrijke schoen in de geschiedenis van Nike.

In eerste instantie was de Nike Cortez ontworpen door de medeoprichter van Nike, Bill Bowerman. Deze Bill Bowerman, een atletiekcoach van olympische klasse, was van mening dat atleten een comfortabele en duurzame loopschoen nodig hadden die bedoeld was voor langeafstandstraining en het lopen op de weg. De Nike Cortez Dames werd aan het publiek getoond op het hoogtepunt van de Olympische Spelen van 1972, waardoor deze schoenen meteen een succes was bij het grote publiek.

Het ontstaan van de Nike Cortez Dames

De Nike Cortez werd gecreëerd door Bill Bowerman en Phil Knight. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in 1957: Bowerman als de atletiekcoach voor de universiteit van Oregon, en Knight als atleet in zijn team. De twee vrienden werden zakenpartners vlak nadat Knight een grote hoeveelheid Onitsuka Tiger atletiekschoenen uit Japan had laten overkomen. De oorspronkelijke naam van hun bedrijf was Blue Ribbon Sports wat in 1972 gewijzigd werd in Nike. Hoewel het bedrijf bestond uit het verkopen van behoorlijke atletiekschoenen, geloofde Bowerman dat atleten een betere schoen nodig hadden dan op de markt verkrijgbaar was. Na jaren en jaren van ontwerpen en experimenteren, realiseerde Bowerman uiteindelijk de Nike Cortez Dames in 1968. In 1972 met de schoen dus uitgebracht.

De impact van de Nike Cortez Dames op Nike

Het wordt in het algemeen gedacht dat de Nike Cortez een sleutelrol heeft vervuld in het succes van Nike Inc. Nadat het publiek had gezien dat de Nike Cortez Dames veel werd gebruikt tijdens de Olympische Spelen van 1972, groeide de vraag exponentieel. De verkopen bereikten $800.000 in het eerste jaar dat de schoen werd uitgebracht, hetgeen een 100% verbetering was ten opzichte van alle verkopen van hun Tiger sneakers. Zodoende vormden de verkopen van de Nike Cortez Dames de basis voor de groei van Nike.

Associaties met bendes

De zwart-witte Nike Cortez wordt vaak gedragen door bendeleden, vanwege het comfort en het eenvoudige ontwerp. In januari 2013 werden vier teenagers beschoten, waarschijnlijk omdat ze Nike Cortez droegen waardoor de schutters aannamen dat ze tot een rivaliserende bende zouden behoren.

Ontwerp en eigenschappen

De afgelopen 20 jaar is de Nike Cortez Dames herhaaldelijk herontworpen. Vroeger was de schoen de standaard voor hardlopen. Eerdergenoemde Bill Bowerman heeft zich vervolgens gestort op het ontwerpen van een loopschoen die zowel comfort als duurzaamheid zou bieden. Er wordt royaal gebruikt gemaakt van schuim met de bedoeling om comfort te bieden, de schokken van de weg te absorberen en om andere gezondheidsvoordelen te behalen. De combinatie van de twee zolen vermindert de vermoeidheid van de benen en verhoogt de hiel van de schoen om achillespeesproblemen te verminderen wat tegelijk zorgt voor maximaal comfort.

Een van de toonaangevende marathonlopers ter wereld noemde de Nike Cortez “de meest comfortabele schoen ooit”.

De schoen heeft een simpel buitenontwerp met het Nike Swoosh-symbool aan de zijkant van de schoen en een streep over het onderste gedeelte van de buitenzool. Leer is het eerste materiaal dat gebruikt werd om de schoen te maken. Bowerman realiseerde zich echter snel dat hij het gewicht van de schoen zou kunnen verminderen als hij het materiaal van de bovenkant van de schoen naar nylon en suède zou veranderen. In 2009 is nog een nieuw ontwerp van de Nike Cortez Dames – de Cortez Fly Motion – vrijgegeven. De Cortez Fly Motion introduceerde Flywire: een lichtgewicht draad van Vectran in de bovenkant van de schoen, waardoor het gewicht van de schoen nog verder is verminderd.


Sneakerwijzer Bestsellers

Dames
Heel Veel Nike Vrouwen
Nike Huarache Wit Voor Dames

Heren
Hele Fraaie 2017 Air Max Sneakers
Mooie Nike Air Max 90 Mannen